A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Rosé

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Rosé 2009

Véleményünk szerint

A bor érett, piros bogyós gyümölcsökre emlékeztető illatát megszagolva az ember kedvet kap az élethez, meg persze a bor ivásához. Kóstoláskor úgy érezzük, ez a rosé pont a két ismert stílus határán mozog, hiszen megvan benne az érett gyümölcsösség és savak jelentette üdeség is. Kiegyensúlyozott tétel, amit a műfaj barátai értékelni fognak. Ideális esetben a palack elfogyasztásakor a napon sütkérezünk, és van a kezünk ügyében olívás kenyér, friss kecskesajt és szárított paradicsom.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2010-03-30

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Pannonhalma-Sokoróalja
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    15000
  • Ár

    1650 Ft
  • Fajtaösszetétel

    pinot noir: 50%
    merlot: 30%
    cabernet franc: 20%

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Az évjárat roséja - a már megszokott módon - három kékszőlőfajtánk együttese. A bor legnagyobb részét, mintegy felét a pinot noir adja. A Tavaszó-dűlőből származó szőlőt úgynevezett rosészürettel szedtük. Ez azt jelenti, hogy a szedett fürtökből nyert must savtartalma és viszonylag alacsony potenciális alkoholtartalma a klasszikus rosék paramétereit hordozza. A feldolgozott szőlőt a mustülepítés után alacsony hőmérsékleten hagytuk erjedni. A rosékészítésre szánt borunk másik része a merlot és cabernet franc fajtákból származik, ebben az esetben azonban a szedett és feltárt cefrét a vörösborkészítés ismérvei jellemzik. A betárolt mennyiségből 4-6 órás áztatási idő elteltével léelvétellel különítettünk el mustmennyiséget, amit azután szintén alacsony hőmérsékleten erjesztettünk. A két külön eljárással készített roséalapanyag kierjedt borként került házasításra. A három fajta kétféle technológiával készült borát a sokszínűség jellemzi: lazacos árnyalatú, illatában a málna és az érett földieper jegyei mutatkoznak meg, míg ízét játékos savvilága teszi érdekessé, ahol az érett szőlőből származó krémességet 3,5 g/l maradékcukor egészíti ki. A tavasz beköszöntével válik a meleg nyári esték nélkülözhetetlen kísérőjévé. Szigorúan jól behűtve fogyasszuk!

Érlelési információk

Reduktív

Pinceidő

2010

Hol vásárolható meg

Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!